Hvem kan vælges som arbejdsmiljørepræsentant?
Reglerne for valg af arbejdsmiljørepræsentanter fremgår sædvanligvis af reglerne for valg af tillidsrepræsentant på det pågældende eller tilsvarende område.
Ifølge § 12, stk. 2 i HORESTAs hovedoverenskomst stilles følgende krav således til en arbejdsmiljørepræsentant:
Medarbejderen skal være heltidsbeskæftiget, være blandt de anerkendt dygtige medarbejdere og have været ansat mindst 9 måneder i virksomheden.
For tillidsrepræsentanter gælder desuden et krav om, at man skal være organiseret. Dette er dog ikke en forudsætning for at blive valgt som arbejdsmiljørepræsentant.
Elever, arbejdsledere og arbejdsgivere kan ikke vælges som arbejdsmiljørepræsentanter.
Fremgangsmåde ved valget
Der er ingen særlige krav til, hvordan valget skal foregå. Det er dog en god idé at udsende en indkaldelse til valget i god tid – for eksempel 14 dage før valgets afholdelse. Der kan også sættes opslag op på relevante steder.
Arbejdsgiverens mulighed for at gøre indsigelse mod valget
Hvis arbejdsgiveren finder, at den valgte arbejdsmiljørepræsentant ikke lever op til tillidsmandsreglerne for så vidt angår valgbarhed, kan arbejdsgiveren gøre indsigelse mod valget. Men ellers ikke - det er medarbejderne, der skal vælge, hvem de vil have som arbejdsmiljørepræsentant.
Enhver uoverensstemmelse om arbejdsmiljørepræsentantens valg, valgbarhed mv. afgøres ved fagretlig behandling.
Hvad gør man, hvis ingen ønsker at lade sig vælge?
Hvis det ikke lykkes at få valgt en arbejdsmiljørepræsentant, fungerer arbejdslederen alene. Dette vil også være tilfældet, hvis arbejdsmiljørepræsentanten er fraværende på grund af for eksempel sygdom eller ferie. I forhold til Arbejdstilsynet er det dog vigtigt, at arbejdsgiveren kan dokumentere regelmæssigt at have opfordret medarbejderne til at stille op til valg af arbejdsmiljørepræsentant. Det kan derfor anbefales, at opfordringen sker skriftligt.
Arbejdsmiljørepræsentanten vælges for hele valgperioden
Arbejdsmiljørepræsentanten vælges for 2 år, men valgperioden kan efter aftale mellem arbejdsgiveren og de ansatte forlænges til 4 år. Arbejdsmiljørepræsentanten sidder som udgangspunkt valgperioden ud. Han kan ikke ”væltes” af kollegerne, hvis de bliver trætte af ham.
Arbejdsmiljørepræsentanten kan ikke nedlægge sit hverv i en valgperiode. Gør han det alligevel, har de ansatte ikke ret til at vælge en ny arbejdsmiljørepræsentant. Der kan dog vælges en ny arbejdsmiljørepræsentant, hvis arbejdsgiveren og de ansatte er enige herom.
Hvis arbejdsmiljørepræsentanten er fraværende fra virksomheden på grund af orlov, sygdom eller lignende i en sammenhængende periode på mindst 4 måneder, kan der vælges ny arbejdsmiljørepræsentant.
Hvis arbejdsmiljørepræsentanten forlader virksomheden eller den afdeling, han repræsenterer, skal der vælges ny arbejdsmiljørepræsentant.
Arbejdsmiljørepræsentantens rettigheder
Arbejdsmiljørepræsentanten er beskyttet mod afskedigelse eller anden forringelse af sine forhold på samme måde som tillidsrepræsentanter på det pågældende eller tilsvarende faglige område. Det betyder, at der skal tvingende årsager til at afskedige en arbejdsmiljørepræsentant.
Ved afskedigelse er det i nogle overenskomster et krav, at organisationerne underrettes forud for afskedigelsen. Hvis arbejdsmiljørepræsentanten ikke er særlig beskyttet efter overenskomstregler, så har vedkommende et forlænget opsigelsesvarsel på 6 uger. Det anbefales at tage kontakt til HORESTA, hvis man påtænker at afskedige en arbejdsmiljørepræsentant.
Beskyttelsen af arbejdsmiljørepræsentanten indtræder fra det tidspunkt valgets resultat meddeles arbejdsgiveren, uanset om funktionen først indtræder senere.
For organiserede arbejdsmiljørepræsentanter skal valget tillige meddeles den faglige organisation.
Bemærk venligst, at ovennævnte ikke er og ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Medlemsvirksomheder anbefales at kontakte HORESTAs juridiske afdeling for yderligere rådgivning på tlf. +45 35 24 80 40.

Arbejdslederrepræsentanter
I virksomheder, der skal etablere en arbejdsmiljøorganisation, skal arbejdsgiveren udpege en eller flere arbejdsledere til at indgå i virksomhedens arbejdsmiljøgrupper.
Arbejdsgiveren skal sørge for, at den valgte arbejdsleder har det fornødne kendskab til virksomheden.
Beskyttelse af arbejdslederrepræsentanter
En arbejdsleder der indgår i arbejdsmiljøorganisationen må ikke stilles ringere på grund af de aktiviteter, der er forbundet hermed.
Hvis en arbejdsleder i arbejdsmiljøgruppen afskediges efter udløbet af en eventuel prøvetid, og det af en af parterne gøres gældende, at afskedigelsen er begrundet i sikkerheds- eller sundhedsmæssige forhold, kan arbejdslederens ansættelsesforhold i opsigelsesperioden ikke afbrydes, før spørgsmålet har været behandlet fagretligt.
Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Indtast din e-mail og dit password for at logge ind.
Ugyldigt login
ARBEJDSMILJØ
Download materiale
Vi har samlet en række af de materialer vi henviser til, så du hurtigt kan downloade dem fra siden:
Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Indtast din e-mail og dit password for at logge ind.
Callcenter
juridisk rådgivning
HORESTAs callcenter er åbent
Mandag - fredag kl. 08.30 - 16.00
Tlf.: +45 35 24 80 40
Mail: callcenter@horesta.dk
Har du læst dette?
Rasmus Munk giver dårlig ledelse kniven
Råb og skrig, fysisk vold, uendelige arbejdsdage og et stramt hierarki med nultolerance over for fejl. Det har været virkeligheden for mange unge kokke på alverdens gourmetrestauranter, også for Rasmus Munk. I dag insisterer han, som leder af den verdensberømte restaurant Alchemist, på en anden kultur til gavn for medarbejderne og sig selv, skriver Lederstof.dk.
Ny trepartsaftale styrker arbejdsmiljøindsatsen
Dansk Arbejdsgiverforening har sammen med arbejdsmarkedets øvrige parter og Arbejdstilsynet indgået ny trepartsaftale om virksomhedernes arbejdsmiljøindsats. Aftalen indeholder en række anbefalinger og konkrete forslag om arbejdsmiljøorganisationen, arbejdspladsvurderingen og arbejdsmiljøuddannelsen.
Minister om arbejdsmiljø for kokkeelever: ”Det er helt uacceptabelt”
Københavns restauranter høster international anerkendelse, priser og præmier, men virkeligheden ude i køkkenerne lever ikke nødvendigvis op til den behagelige oplevelse, man har som gæst, skriver Politiken i dag. Arbejdsforholdene i køkkenerne er ofte dårlige, med ubetalt overarbejde, mobning og seksuel chikane. Det fortæller 21 kokkeelever om til avisen.