Årets Kok 2017

Tommy Friis er Danmarks bedste kok

Bækforel, lam og bitre chokoladetoppe. Det var menuen, da Tommy Friis fra Molskroen vandt Årets Kok 2010. Med sejren rykkede den 31-årige østjyde et trin op ad sejrsskamlen efter sidste års andenplads og kan nu kalde sig Danmarks bedste.

Det var 19. gang Årets Kok blev afviklet.

De ti finalister vidste ikke på forhånd, hvilke råvarer de skulle arbejde med. Først kl. 8.00 på konkurrencedagen fik de udleveret en råvarekurv, som i år blandt andet bestod af to lammekøller og en lammeryg, hjertemuslinger, bækørred og 300 gram Valrohna Caraque chokolade.

Med førstepladsen fulgte en præmie på 30.000 kroner. Fødevareminister Eva Kjer Hansen stod for præmieoverrækkelsen, og hun kunne overrække sølv til Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro og bronze til Michael Pedersen fra Villa Vest i Lønstrup ved Hjørring.

Årets Topscorer
Det garvede panel gav prisen for Årets Topscorer til Brian Mark Hansen, der leverede den bedste ret af alle de 30 retter, som dommerpanelet samlet set blev præsenteret for.

Blandt de mange store præstationer udmærkede Mikkel Marschall fra Søllerød Kro sig i særlig grad. Han blev indkaldt som reserve med under 24 timers varsel, fordi én af de øvrige deltagere var kommet til skade og måtte melde afbud. Men trods en heltemodig indsats blev det altså ikke til en plads på podiet.

Dommerpanelet
I dommerpanelet ved Årets Kok sad en perlerække af dansk gastronomis store navne; Rasmus Kofoed (tidligere VM-sølv- og –bronzevinder), Thomas Rode Andersen (Restaurant Kong Hans Kælder, København), Betina Repstock (Repstock ApS, Humlebæk), Thomas Pasfall (Munkebo Kro), Bo Jacobsen (Restaurationen, København) og Adam Price (dagbladet Politiken).

Årets Kok
1. præmie: Tommy Friis, Molskroen
2. præmie: Brian Mark Hansen, Søllerød Kro
3. præmie: Michael Pedersen, Villa Vest, Lønstrup, Hjørring

Årets vindermenu
Forret: Bækforel og aromatisk olie i terrin med rimet hummer og kammusling. Salat af hasselnød, anis, selleri på æbleskind. Sauce: Basilikumemulsion.
Hovedret: Lam og mandler i røg, serveret i saltkrukke, grøntsager a la creme. Syltet champignon med tyttebærsirup. Sauce: Karameliseret krydret sky med braiseret kølle.
Dessert: Bitre chokoladetoppe i rede med jordskokker. Pære, myntekys og estragon. Sauce: Vanilje sabyonne og limesirup.